Allerlei materialen en een stoomreiniger

Uit een stoomreiniger komt stoom. Dit stoom is eigenlijk niets meer dan water in de gasfase, en aangezien laminaat of parket en water geen ideale combinatie is, zijn veel mensen huiverig om bijvoorbeeld laminaat met een stoomreiniger schoon te maken. De grote vraag waar veel mensen het antwoord op willen weten is dan ook: stoomreiniger en bepaalde materialen, gaat dat samen? Onder bepaalde materialen worden er vloeren, gordijnen, een bankstel, tapijt, kleding of een auto bedoeld. Wij geven geen garanties dat dit ook daadwerkelijk de realiteit is, het is enkel een advies. Het resultaat verschilt namelijk per type stoomreiniger.


Stoomreiniger en laminaat

Als er veel stof in de kamer ligt, kan dweilen erg lang duren. Bij een beetje stoomreiniger wordt de kamer niet té nat. Het is te vergelijken met een normale dweil. Er is echter wel een ander voordeel. Aangezien er stoom uit de stoomreiniger komt, droogt dit (hete) stoom sneller op dan bij een normale dweil. Dat is natuurlijk beter voor het laminaat of parket. Nóg een voordeel is dat er naderhand geen strepen of iets dergelijks zichtbaar zijn. Het effect van een stoomreiniger op laminaat is overigens wel per apparaat verschillend. Er zijn bepaalde typen die niet geschikt zijn voor laminaat, anderen wel.

Stoomreiniger en tapijt of vloerbedekking

Met een stoomreiniger kun je een tapijt schoonmaken. Sommige mensen ervaren dat het tapijt na de behandeling met de stoomreiniger sneller vies wordt, anderen krijgen een verbluffend resultaat. Dit geldt overigens niet alleen voor tapijt, maar ook voor vaste vloerbedekking. De beste behandeling voor een tapijt is toch wel een tapijtreiniger.

Stoomreiniger voor vloeren

Stoomreinigers zijn voor vloeren vaak wel geschikt. Dit kun je het beste even in de gebruiksaanwijzing opzoeken (voordat je de stoomreiniger aanschaft). Alle typen vloer die niet laminaat of parket zijn, geen vloerbedekking en tapijt, zijn prima met een stoomreiniger schoon te maken. Toch zijn de ervaringen heel verschillend. Sommige mensen pakken na de aanschaf van een stoomreiniger al gauw weer de emmer met sop, terwijl andere mensen niets anders meer nodig hebben.

Stoomreiniger en gordijnen

Een stoomreiniger en gordijnen is een lastige combinatie. Het is het proberen waard. Als het niet lukt kan het nog worden geprobeerd in de wasmachine. Als laatste blijft dan de stomerij over.

Stoomreiniger en kleding

Een stoomreiniger kan soms een ritje naar de stomerij besparen. Een stoomreiniger verwijdert de kreukels uit kleding. Toch loont het vaak om de stoomreiniger eerst uit te proberen op een oud T-shirt, anders ruïneer je nog je mooiste kleding.


Stoomreiniger en bankstel

Sommige mensen met een bank balen van de vlekken die erin zitten. Hoewel ook hier de ervaringen verschillen, kan een stoomreiniger het bankstel geheel schoonmaken. Sommige mensen hebben hun hele bank ermee opgeknapt, anderen durven het niet te proberen. Een bank laten schoonmaken door een bedrijf kost altijd veel geld, dus soms kan een stoomreiniger zelfs goedkoper zijn. Het is vaak wel verstandig om het eerst even op één (niet in het oog liggende) plek om zo te voorkomen dat de het hele bankstel direct geruïneerd is. Soms staat het ook in de gebruiksaanwijzing, maar daar staat soms ook in dat het niet kan terwijl het prima mogelijk is. Dit is om schadeclaims te voorkomen.

Stoomreiniger en auto

Een auto is vaak duizenden euro’s waard. Het vervangen van de lak kost veel geld. Als je de buitenkant van je auto wilt reinigen met een stomerij, kan er wel eens lak afgaan als de stoomreiniger te dicht op de auto staat. De autobekleding van een auto kan wel soms worden schoongemaakt met een stoomreiniger. Pas op dat de autobekleding naderhand niet doorweekt is, te enthousiast gebruik is dus niet aan te raden.