Stoomreiniger vergelijken – een test

Een product kan maar het beste getest worden door de consumentenbond. Een Duitse consumentenbond heeft het gedaan. Het oordeel was dat geen enkele stoomreiniger ‘goed’ was. Zit hier een kern van waarheid in of slaat het nergens op?

Stoomreiniger test

De Duitse consumentenorganisatie Stiftung Warentest heeft na een onderzoek met 16 verschillende soorten stoomreinigers geconcludeerd dat een allesreiniger en een poetsdoek het beste werkt. Stoomreinigers zijn, zo oordelen zij, niet nauwkeurig genoeg. Met andere woorden: ze maken niet alles schoon. Schrobben werkt nog altijd het best. Ze gebruiken inderdaad weinig water, maar het stroomverbruik is dan weer wel relatief hoog. De allesreiniger is daarom superieur.


Stoomreiniger vergelijken

In het onderzoek werden 16 verschillende soorten stoomreinigers vergeleken. Net als de consumentenbond altijd doet, (dubbele) plusjes, (dubbele)  minnetjes en nulletjes. Het is wel in het Duits. Voor het volledige rapport van het vergelijken van de stoomreinigers, lees dit: (Duits) PDF: Stoomreiniger vergelijken

Beste stoomreiniger

De beste stoomreiniger volgens het rapport lijkt de Kärcher SC 1125 Plus te zijn. Echter, de beveiliging is niet goed. De watertank kan op elk moment worden geopend, wat gevaarlijk is. Slechts 7 van de 16 stoomreinigers komen niet tekort in de beveiliging, drie komen wel tekort. De rest is niet veilig, niet onveilig. Ook wat betreft de temperatuur van de handgrepen kunnen er nog verbeteringen worden aangebracht: die van de Nilfisk-ALTO en de Fakir bereiken zelfs temperaturen van meer dan 70 graden. De beste stoomreiniger is niet op te noemen, wel de beste stoomreiniger in verschillende categorieën. De Kärcher SC 1125 Plus, de Tien Merlin Classic of de Royal M 340 zijn de beste stoomreiniger als het gaat om het schoonmaken van ruiten. De Kärcher SC 1125 Plus, €220 euro, is ongeveer de beste in de reinigende werking (behalve dan de beveiliging), al is de Nilfisk-ALTO Steamtec 5IH de beste voor vloeren. Wat de beste stoomreiniger is, is dus niet te zeggen. Al lijkt het de Kärcher SC 1125 Plus te zijn, hij is niet veilig genoeg, aldus Stiftung Warentest.